2012. január 29., vasárnap

Nevelés mesével


A váci Nyár utcai óvoda fő jellegzetessége, hogy vegyes életkorú csoportok találhatóak és az óvodai nevelés a játékra és a mindennapi mesére helyezi a fő hangsúlyt.
Most a mese fontosságáról, nevelőhatásáról szeretnék néhány gondolatot megosztani.
Arról szólnék, hogy mi hogyan csináljuk ezt a Cica csoportban.
Néhány szülő csodálkozik azon, amikor gyermeke csoportunkba kerül, hogy miért meséljük egy héten át minden nap ugyanazt a mesét.Ez a mostani bejegyzésem erre igyekszik választ adni.


A meséhez csend, nyugodt légkör, ellazultság szükséges. Nálunk a gyerekek a szőnyegen, mesepárnán ülnek.
A mese minden nap a nap központi része. Játékrámolás után mindenki egyéni igény szerint iszik, vécére megy,majd elhelyezkedik a szőnyegen.
Majd az óvó néni elkezd mesélni. Ez történhet mágneses képek segítségével, vagy nagyméretű meseképekkel, vagy csak egy jelzésszerű kép használatával.
A hét elején ( általában szerdáig) az óvó néni mesél. Mivel minden nap ugyanaz a mese hangzik el,így próbáljuk az adott mesét többféle módon megjeleníteni. Elég sokszor elbábozzuk. Az óvodás korú gyermekek nagyon szeretik a bábozást. Nézni és művelni is.


Csütörtökön, pénteken aztán a gyerekeké a főszerep. A hallott mesét többféle módon dolgozzuk fel.
Van amikor egy jelentkező gyermek mesél, a csoport aznap őt hallgatja.

Itt Kitti ( kiscsoportos) a Róka meg a nyúl c. mesét meséli nagyszerűen.

Annabella ( nagycsoportos ) a Csavargó kis sün c. mesét mondja.

A mese feldolgozásának másik módja, amikor a gyerekek közösen elbábozzák. Ezen a képen a Róka meg a nyúl c. mesét bábozzák a Cica csoportosok egyéni jelentkezés alapján vállalva a szerepeket:


A bábozás mellett eljátszani, eldramatizálni is szoktuk a meséket. Ilyenkor a gyermek maga játssza az adott szereplőt a meséből. Ehhez fejdíszeket, jelzés értékű eszközöket használunk.
Az utóbbi két hétben a Róka meg a nyúl és a Mese a falánk tyúkocskáról c. meséket dramatizáltuk el:



Ezekben a dramatizálásokban nemcsak a nagyok, hanem a legkisebbek is részt vesznek. Menyus ( mini csoportos )  itt két hete jár óvodába :


Mese a falánk tyúkocskáról fejdíszekkel :



A megismert mesék a gyerekek játékában is megjelennek. Erről majd a legközelebbi bejegyzésben írok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése